Kuruyemişler Kalp ve Damar Sağlığını Koruyor

Uluslararası Kuruyemişler Kongresi’nden Yeni Araştırma: Kuruyemişlerin Kardiyovasküler Sağlığa Etkileri

Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyveler hakkında bilgi veren Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlık üzerindeki faydalarına dair yeni bir araştırma raporu yayımladı.

Araştırma, kuruyemiş tüketiminin kan lipidlerinde olumlu etkilere neden olabileceğini belirtiyor, özellikle farklı sağlık durumlarına sahip yetişkinler için. Bu sonuçlar, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra aşırı kilo/obezite, hipertansiyon ve dislipidemi gibi durumların tedavisinde önemli bir yol açabilir.

Badem, Brezilya fıstığı, kaju, fındık, makademya, pekan cevizi, çam fıstığı, antep fıstığı, ceviz ve yer fıstığı gibi çeşitli kuruyemişlerin kan lipidleri üzerindeki etkilerini değerlendiren 113 çalışma incelendi.  

Ortalama günlük tüketim miktarı 45,5 gram kuruyemiş olarak belirlendi ve bu miktar, kuruyemiş tüketmeyen bir kontrol grubu ile karşılaştırıldı.

Araştırmanın sonuçları, genel olarak kuruyemiş tüketiminin toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterolde, trigliseridler ve apolipoprotein B’de belirgin bir düşüşe neden olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar yetişkinlerde kuruyemiş tüketiminin kan lipidlerini olumlu yönde etkileyerek kardiyovasküler riski azaltabileceğini belirtti.

İspanya’daki Rovira i Virgili Üniversitesi’nden Prof. Jordi Salas-Salvadó, “Kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlık üzerindeki faydalarına dair güçlü kanıtlar olduğunu son çalışmalar ortaya koydu.” dedi.

Toronto Metropolitan Üniversitesi’nden Dr. Stephanie Nishi ise şunları ekledi: “Bu bulgu, kuruyemişlerin sağlık açısından güçlü bir besin kaynağı olduğunu vurguluyor. Kuruyemişler, vitaminler, mineraller, lif ve sağlıklı yağların güçlü bir kombinasyonunu sunarak sağlıklı bir diyetin parçası olarak taşınabilir, doyurucu ve pratik bir atıştırmalık ya da ara öğün oluşturuyor.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı